R

24/7 bereikbaar

R

Snel geholpen

R

Gratis prijsindicatie

R

Geen voorrijkosten

R

Bieden garantie

R

Gecertificeerd

Home » Zwammen herkennen

Zwammen herkennen

Wanneer u twijfelt of u zwammen in huis heeft is het belangrijk om te weten hoe u deze kunt herkennen. We zullen u eerst uitleggen wat zwammen zijn en hoe ze ontstaan, daarna vertellen we hoe u verschillende soorten zwammen kunt herkennen.

Wat is zwam precies en hoe ontstaat het?

Zwam ontstaat vaak door een combinatie van vocht, slechte ventilatie en de juiste temperatuur voor de zwam om te groeien. Van deze oorzaken is vocht vaak de grootste oorzaak van zwammen. Vochtigheid in huis komt vaak door lekkage, condensatie (douchen ,koken & kleding drogen) of slechte isolatie. Wanneer u hier last van heeft en ook geen goede ventilatie hebt, zullen deze plekken ook vochtig blijven. Combineer dit met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden en binnen de kortste keren groeien er zwammen uit uw vloer of muur.

Hoe kunt u zwammen herkennen?

Zwam in huis kunt u over het algemeen herkennen aan een aantal signalen en kenmerken. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten zwammen die u in uw huis kunt aantreffen. De beste kenmerken om zwammen te herkennen zijn:

Zichtbare groei van zwam
Het meest voor de hand liggende teken van zwam is natuurlijk de zwam zelf. Zwammen kunnen eruitzien als poederachtige of pluizige groei op vloeren, muren of zelfs meubels. Afhankelijk van de soort kunnen ze verschillende kleuren hebben.

Verkleuring en vlekken
De zwamgroei zelf is niet altijd direct zichtbaar. Ziet u donekere vlekken of verkleuringen van plafonds, muren, deuren of ramen? Dan kan dit een teken zijn van vocht en mogelijke zwamgroei.

Muffe geur
Zwammen geven vaak een muffe of aardachtige geur af. Deze geur wordt veroorzaakt door de afbraak van het materiaal waar de zwam zich op heeft gevestigd.

Luchvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid in uw woning gaat vaak samen met zichtbare condensatie. Dit is vaak het beste te zien op de ramen en muren. Wanneer u een hoge luchtvochtigheid hebt is de kans groter dat er zwam kan ontstaan.

Hoe herkent u de huiszwam?

De huiszwam is de zwamsoort die zich voornamelijk in vochtige woningen of bedrijfspanden bevindt. U herkent de zwam aan:

  • Bruine vruchtlichamen met witte randen
  • 1 centimeter dik
  • Roodbruine schimmeldraden

Hoe herkent u de kelderzwam?

De kelderzwam komt, zoals de naam al zegt, voornamelijk voor in de kelder. Deze zwam heeft meer vocht nodig om zich te ontwikkelen. U herkent de kelderzwam aan:

  • Geelbruin vruchtlichaam met lichte randen
  • Slechts een paar millimeter dik
  • Doorzichtige schimmeldraden

Hoe herkent u de poriënzwam?

De poriënzwam is een zwammensoort die wordt gerekend tot de hout-aantastende zwammen. U herkent de zwam aan:

  • Wit tot geel dik vruchtlichaam
  • Het vruchtlichaam lijkt een beetje op een wolk
  • Witte schimmeldraden

Vindt u het lastig om zwam te herkennen?

Doordat de tekenen niet altijd duidelijk zijn en de zwam ook niet altijd zichtbaar is kan het lastig zijn om deze te herkennen. Als u twijfelt of u last heeft van zwammen neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We plannen graag een inspectie in om uw woning op zwam te controleren. Wanneer we zwam aantreffen kunnen we deze vaak direct bestrijden, u bent bij ons dan ook aan het goede adres voor zwambestrijding.

Snel contact opnemen

Wilt u (preventief) huiszwam bestrijden? Bij Zwam in huis zijn wij hierin gespecialiseerd. Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen of het contactformulier invullen voor een gratis offerte.

Recensies

Onze klanten aan het woord

Dave Smulders

Positief: Kwaliteit

De ongedierte bestrijder kwam al snel na een telefoontje bij ons langs. Samen gekeken naar de beste oplossing. Erg professioneel te werk gegaan. Ik ben zeker tevreden en boven al blij dat ik zo snel geholpen ben.

Petrouska van de werf

Positief: Kwaliteit, Responsiviteit, Stiptheid, Waarde

De laatste tijd hoor je allemaal verhalen op het nieuws over ongedierte bestrijders die eigenlijk niet weten wat ze aan het doen zijn. Maar gelukkig is dit bedrijf, Budget Ongedierte echt super . De jongens waren vriendelijk en mee denkend en krijg je gewoon waar voor je geld. Bedankt budget ongedierte!

Cindy Chan

Positief: Kwaliteit, Professionaliteit

Na eerste een ander bedrijf te hebben ingeschakeld was het probleem nog steeds niet opgelost. Gelukkig waren de mannen van budget ongedierte bestrijding snel ter plaatsen en hebben ze ons super geholpen. Ze weten wat ze doen en werken professioneel. Helemaal tevreden!

Rosalie Captein

Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Stiptheid, Waarde

Vriendelijke, goede en snelle service. Gaan netjes te werk en staan klaar bij problemen! Erg goede en zorgvuldige service, ik zou dit bedrijf bij iedereen aanbevelen. Niets is te veel, super! 🙂

Isabelle Captein

Positief: Kwaliteit, Professionaliteit

Enorm tevreden over de snelle service van dit bedrijf! Fijn dat zij de noodzaak inzien van de situatie en ruimte hebben voor het persoonlijk belang.